BELLISSAMA 2020 - 2021

Zonnig zondags
belcanto & bella musica
in het Theatercafé
van het Fakkeltheater

Lichtvoetig zondags apertitief van opera, operette, songbook en musical in het hartje van de oude stad

Lissa Meyvis is zingende gastvrouw en omringt zich met zowel bekend als jeugdig talent
van oktober tot mei op de tweede zondag van de maand om elf uur

Na afloop 150 restaurantjes in een straal van 175 meter

BELLISSAMA 1 - FROM WEILL TO BROADWAY
Met Hans Peter Janssens, Lies Vandewege en Lissa Meyvis
Zondag 8 november 2020 om 11u

Kurt Weill is een rusteloze vernieuwer van het muziektheater van vorige eeuw. Zowel op het Duitse operatoneel in de woelige Weimarrepubliek als daarna tijdens zijn Amerika-exil op de totaal anders gerichte Broadway scene.
Daar ligt ongetwijfeld zijn grote betekenis voor het theater van de twintigste eeuw. Mysterieus, herkenbaar, humoristisch en ernstig.
Langs het vroeg vocaal werk naar de ontdekking van zijn Amerikaans oeuvre. Van opera over lied naar musical… een gedroomde vocale kluif voor Hans Peter Janssens, Lies Vandewege en Lissa Meyvis.
Wij zijn verheugd en nog meer vereerd dat Hans Peter Janssens dit project speciaal voor BELLISSAMA creëert. Zijn muzikale tableau de chasse is eindeloos.
Hij schitterde in Don Giovanni, A Midsummer Night’s Dream, Parsifal, Die Walküre... En dan de musicals: Man van La Mancha, Jesus Christ Superstar, Jekyll & Hyde. Javert in Les Misérables in Londen en Antwerpen, Raoul in Phantom of the Opera, Juan Peron in Evita...
From Weill to Broadway is de gedroomde opener van onze derde Bellissama-jaargang.

BELLISSAMA 2 - VUURWERK!
Met Lester Van Loock
Zondag 13 december 2020 om 11u

Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Lester Van Loock zowat de peetvader van Bellissama. Hij was er het eerste seizoen al bij en is nu als enige voor de derde keer op het appel. Drie keer Lester.
Drie keer Vuurwerk! Met Lester speel je als programmator op zeker. Hoewel je bij god niet weet wat er 13 december op het programmablad zal staan. Dat weet Lester namelijk zelf niet.
Je krijgt dan een mailtje met “Ik denk Beethoven, Schumann, Liszt/Wagner, Chopin, Liszt/Lester… als het nog verandert zullen de overlevers voornamelijk Liszt en Chopin zijn… denk ik...”
Er zijn nog zekerheden in de wereld: Lesters alsmaar groter wordende schare fans zal weer eens mateloos genieten van een meer dan lichtelijk ontketende Lester in editie drie van Vuurwerk!

BELLISSAMA 3 - EEN ZOEN VAN TOEN
Met Stokman & Vos
Zondag 10 januari 2021 om 11u

Een zoen van toen. Komt met een garantie: van dit gevarieerde liedjesprogramma word je onvermijdelijk vrolijk. Het charmante sopranenduo Stokman & Vos serveert voor jong en oud de mooiste melodieën uit het klassieke en het lichte repertoire. Muzikale thema’s. Menselijke thema’s.
Ontdaan van alle franjes. Twee stemmen. Een accordeon. Stokman & Vos. De troubadour trekt van dorp tot stad. Met grote kleine verhalen die verstrooien en louteren. Over de grenzen van stijlen en tijden heen.
De klassieke liedcomponist verklankt zwaarte en lichtheid van diepmenselijke emoties. Het levenslied, van immense vreugde tot onmetelijk verdriet. Over de grenzen van stijlen en tijden heen.
Een zoen van toen. De kus van vandaag gekruid met het heimwee naar vroeger. Stokman & Vos zijn Astrid Stockman en Liesbeth Devos. Twee sopranen van bij ons die je zullen charmeren, begeleid door accordeonist Stijn Bettens.
De dames zijn van vele markten thuis. Astrid Stockman ken je wellicht als de briljante finaliste van de Slimste mens ter wereld. Liesbeth Devos zag je in een hilarische scene met Bart Peeters in Merci voor de muziek.
Zoals beloofd: je wordt er gegarandeerd vrolijk van.

BELLISSAMA 4 - ECLECTICA
Met Gwen Cresens Quartet
Zondag 14 februari 2021 om 11u

De mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen. Onze auto Duits, de tv Koreaans, koffiebonen Boliviaans, groenten en fruit liefst lokaal. Het ijs komt uit Italië, de Zweedse zetel staat naast de Mechelse kast van de bomma. Alles hoort bij elkaar. Ondeelbaar en uniek. Alles is één. Eclectica.
Zo sprokkelt accordeonist Gwen Cresens eclectisch zijn materiaal bij elkaar. In de muziek, zoals hij ze benadert, is mondialisering een uitgangspunt. Een conditie. Musici als Bach, Mozart en Beethoven waren meesterlijke improvisators. De partituur was het vertrekpunt.
De muziek ontstond voorbij het papier, vanuit vrijheid en talent. Gwen Cresens sluit aan bij deze traditie door in dialoog te gaan met drie jazz-musici van het allerschoonste allooi, pianist Bart Van Caenegem, contrabassist Janos Bruneel, drummer Matthias De Waele.
Opwindende interpretaties van Bach en Grieg. Filmmuziek van Laurel & Hardy. Braziliaanse dansmuziek uit de vorige eeuw. Kers op de taart: Gwen Cresens’ eigen composities. Centraal het accordeon, instrument van vele culturen.
Tango en valse musette loeren benieuwd om de hoek.
Niet onder te brengen in één genre. Alles in één. Eclectica.

BELLISSAMA 5 - RENDEZ-VOUS AVEC BRASSENS
Met Brasserie Croque-Notes
Zondag 14 maart 2021 om 11u

Een muzikaal saluut aan Georges Brassens in zijn honderdste geboortejaar. Brasserie Croque-Notes serveert ons een mix van klassiekers en onbekende juweeltjes uit het repertoire van Georges Brassens, vader van het Franse chanson.
Een ontspannende belevenis op zondagmorgen. Frans-vaardig zijn, is niet nodig. Jo Vermeulen en zijn kompanen vertellen over leven en werken van Brassens.
De muziek spreekt voor zichzelf. PomPom, musette, swing, een walsje, een jazzke. Voor de wat oudere generatie een zalige herinnering, voor de jongeren een verrassende ontdekking.
De chansons van Brassens blijven fris en actueel.
Brassens bezingt de liefde, de vriendschap, de hypocrisie, de pikante dingens des levens. Soms grof. Soms los er over. Altijd met mededogen. Een tedere anarchist.

BELLISSAMA 6 - VAN DE LIEFDE WIL IK ZINGEN
Met Annick Segal & Ode an die Freunde
Zondag 11 april 2021 om 11u

Na Muziek, haar fel gesmaakte Bellissama-debuut vorig seizoen gaat Annick Segal op zoek naar het meest herkenbare gevoel ter wereld, niets dat onze levens zo beinvloedt. Liefde. Componeerde Frédéric Chopin anders tijdens zijn prille verliefdheid op George Sand?
Waarom schreef zij haar heftigste verhalen na hun breuk? Klinkt de muziek van Beethoven gelouterd na de zoveelste afwijzing? Is Kiss me Kate van Cole Porter een uiting van haat of juist van liefde? Is de aangrijpende tekst van De Roos de ultieme beschrijving van liefdespijn?
Waarom zong Annicks grootmoeder altijd Plaisir d’amour, ne dure qu’un moment? Samen met haar vrienden van Ode an die Freunde verrast Annick ons met prachtige muziek over de liefde en natuurlijk duikt ze weer in haar eigen soms grappige en soms trieste liefdesperikelen.
To make you feel my love zingt Annick.

BELLISSAMA 7 - BROSSÉ SONGBOOK
Met Hanne Roos & Hans Peter Janssens
Zondag 9 mei 2021 om 11u

Dirk Brossé. Zestig jaar. Veertig jaar muziek.
Een muzikale wandeling langs de paden van zijn vocale oeuvre met bariton Hans Peter Janssens en sopraan Hanne Roos. Met de maestro zelve als gids.
Hanne en Hans Peter brengen zijn klassieke liederen met onder meer Haiku’s, La Vida es un Sueno en de Landuytcyclus naast zijn musicalsongs uit Daens, Sacco en Vanzetti, Rembrandt.
Met Alex Roosemeyers aan de piano komen de twee nauw verbonden kanten van maestro Brossé’s oeuvre, klassiek en musical, perfect aan bod.

 

BELLISSAMA IN TIJDEN VAN CORONA
Zolang de maatregelen omtrent het coronavirus van kracht zijn, zullen niet meer dan 120 toeschouwers per voorstelling toegelaten worden en zullen alle voorstellingen van BELLISSAMA plaatsvinden in de Rode Zaal.
In de Rode Zaal kan de social distancing gewaarborgd worden voor maximum 120 personen. Wij hopen op uw begrip.

VIJFRITTENKAART: € 105,00
(5 optredens naar uw keuze)
ABONNEMENT: € 140,00
(alle 7 edities van BELLISSAMA)
Alle prijzen zijn inclusief reserveringskosten.

Reserveer op 070 246 036
De stoelen voor BELLISSAMA zijn genummerd.
Kies zelf uw plaatsen op www.fakkeltheater.be
KINDEREN TOEGELATEN VANAF 14 JAAR.
BELISSAMA
08 11 2020 > 09 05 2021

Theatercafe

Theatercafe - Hoogstraat 12
Standaardprijs €22
08 11 2020 - 11:00
13 12 2020 - 11:00
10 01 2021 - 11:00
14 02 2021 - 11:00
14 03 2021 - 11:00
11 04 2021 - 11:00
09 05 2021 - 11:00